Succesvolle lancering nieuwe norm en keurmerk tegen vervalsing diploma’s.

wee partijen gecertificeerd voor Diploma Check

Twee partijen gecertificeerd voor Diploma Check.

Diploma Check, een norm voor het controleren van de juiste diploma’s is begin dit jaar gelanceerd. Inmiddels zijn twee partijen gecertificeerd voor Diploma Check.

Om goede kwaliteit van werk te borgen worden diploma’s steeds belangrijker. Vooral bemiddelaars van zzp-ers, uitzendbureaus en detacheerders willen bewezen goede kandidaten leveren. Zij hebben immers te maken hebben met een diversiteit aan kandidaten, met name sectoren als de zorg, IT en beveiliging. Sectoren die werken met veel ambulant personeel hebben te kampen met het risico dat niet gediplomeerd persoon werkt, met alle gevolgen van dien. De recent ontwikkelde norm Diploma Check, belooft de geldigheid van diploma’s te waarborgen. Dit doet zij door de daarbij behorende procedures te controleren en verbeteren om vervalsingen op te sporen en uit te sluiten.

Deze norm van Stichting Kwaliteitscheck heeft als doel om de kwaliteit en betrouwbaarheid van  diploma’s en de match met de vraag van kwalitatief personeel te verifiëren. Wat van cruciaal belang is voor bedrijven die afhankelijk zijn van gekwalificeerde arbeidskrachten.

Voor ondernemingen die werken met een bemiddelaar met het diploma-check certificaat geeft het de zekerheid dat mensen met de juiste diploma’s en bekwaamheden decentraal mogen worden afgeroepen. Een zorg minder voor de mensen in vaste dienst.

Het initiatief achter het keurmerk komt voort uit de groeiende complexiteit van het onderwijslandschap. Maar ook de toename van diverse soorten diploma’s en certificaten. Met de opkomst van sectorgerichte diploma’s en andere vormen van erkenning, gecombineerd met het inzetten van uitzendkrachten en zzp-ers wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om de echtheid van diploma’s te controleren. Een up to date proces en een jaarlijkse controle daarop helpt waarborging.

uitrijking diplomacheck NuZorg

Het is niet alleen de complexiteit van diploma’s die een uitdaging vormt. Ook de potentiële schade die kan ontstaan door vervalsingen. Onterechte aannames over de aanwezigheid van bepaalde kennis en vaardigheden kunnen leiden tot ernstige consequenties voor bedrijven en hun samenwerkingspartners.

De introductie van Diploma Check biedt een welkome oplossing voor deze problemen. Door middel van gestandaardiseerde procedures en externe bronnen kan de geldigheid van diploma’s worden vastgesteld. Hierdoor kunnen zowel bemiddelaars als hun klanten vertrouwen op een professioneel proces binnen de partijen met betrekking tot de authenticiteit van de verstrekte documenten.

Eerste bedrijven gecertificeerd

Inmiddels zijn de eerste twee partijen gecertificeerd voor Diploma Check; NuZorg Uitzenden & Detacheren en Biemond & Hoekman. Beide partijen zijn actief in het bemiddelen van ZZP-ers en uitzenden van professionals in de zorg.

“Een fraude vrije zorgsector kan alleen samen. Dankzij diploma-check laten we zien dat onze procedures op orde zijn”. Zegt Youssra Ghribi, eigenaar en directeur bij NuZorg Uitzenden en Detacheren uit Roosendaal. 

Daarnaast geeft Youssra aan dat diplomafraude een groeiend probleem is in de zorg; “Vooral sinds de uitbraak van de pandemie is het aantal vervalste diploma’s sterk toegenomen. Op sociale media worden allerlei nepdiploma’s te koop aangeboden, variërend van verpleegkundige tot begeleider. De overheid treedt weliswaar op tegen fraude, maar een gecoördineerde landelijke aanpak ontbreekt. Daarom wilden wij als eersten meewerken aan een belangrijke norm als Diploma Check, zo heeft deze sector een betere manier om het kaf van het koren scheiden en lopen ze een stuk minder risico”

Vergewisplicht uitbesteed

uitrijking diplomacheck biemond & hoekman

De firma Biemond & Hoekman uit Nunspeet is ook gecertificeerd. Met name de mogelijkheid voor haar zorgklanten om te voldoen aan de vergewisplicht met een goed doordachte norm met certificering maken dat haar klanten een win-win situatie ervaren.

Als bemiddelaar hebben zij de processen zo vastgesteld dat zij navraag doen bij eerdere werkgevers. Ze bekijken het BIG-register, doen navraag bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en vragen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan de medewerker. En daarnaast doen ze ook een gedegen in proces vastgelegde controle op diploma’s. 

“Onze processen waren al op orde, alleen het juiste keurmerk hiervoor ontbrak nog. Met het Keurmerk Diploma check heb ik die gevonden!” Aldus Erik Biemond.

Mijlpaal

Er zijn verschillende andere initiatieven. Waaronder de mogelijkheid voor ZZP-ers om zichzelf te laten certificeren en systemen om diploma’s te controleren via DUO. Echter waarborgen geen van deze initiatieven het controle proces van de verantwoordelijken in de keten. De ontwikkelde norm is daarmee uniek in de strijd tegen diploma fraude.

“De certificering van deze bedrijven is een mijlpaal in onze missie om vertrouwen en transparantie te brengen in de controle van diploma’s. We zijn verheugd om te zien dat organisaties onze norm omarmen. En we zijn blij dat ze zich inzetten voor het waarborgen van de geldigheid van diploma’s binnen hun processen”. Aldus Dewy Mulder, directeur en bestuurder van Stichting Kwaliteitscheck.

Norm kader

De norm van het Diploma Check keurmerk is zo ontwikkeld dat ook diploma’s die ouder zijn, of extra certificaten, gecontroleerd worden en de verantwoordelijkheid bij de bemiddelaar of de opdrachtgever geaudit wordt. Het behelst het complete proces van onboarding inclusief de verantwoordelijkheden van een ZZP-er. En het combineert alle wettelijke verplichtingen met alle tools om diploma fraude op te sporen.

“Een ZZP keurmerk heeft tot op heden niet gewerkt, juist omdat het degelijk controleren nou eenmaal de nodige tijd met zich meebrengt. De kosten hiervan zijn niet te overzien voor één ZZP-er. Door een audit uit te voeren bij een bemiddelaar of opdrachtgever, borg je het volledige proces en verdeel je de kosten.” Geeft Dewy aan.

Het normenkader is kosteloos op te vragen via de website www.diploma-check.nl .

Roadshow

In de aankomende periode zal stichting kwaliteitscheck op meerdere locaties een informatie sessie organiseren, mocht u interesse hebben, dan kunt u zich aanmelden via www.diploma-check.nl

Mocht u meer informatie willen? Vul dan onderstaand formulier in of neem contact met ons op.

Bekijk wie er reeds in het register staat via onze publieke register.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *